Izdelki za dvig vibracije in manifestacijo življenja, o kakršnem sanjaš.

Povežimo se

Razmišljaj ekologično – 7 nasvetov, kaj lahko storite sami

Mediji omogočajo vse boljši dostop do informacij o stanju okolja in hkrati pomembno pripomorejo k ozaveščanju množic o realnem stanju. Zmotno je prepričanje, da sami s svojimi dejanji ne morete nič storiti, nič spremeniti. Igrate pomembno vlogo v vašem domačem okolju, na katerega vplivate s svojim načinom življenja. Razmišljaj ekologično bi moral postati motivacijski moto sodobnega časa!

Ekologija – veda, ki je večini poznana iz šolskih učbenikov, saj se ukvarja s preučevanjem odnosov med organizmi in raznimi okolji, v katerih ti organizmi živijo. Okolje je sestavljeno iz raznih dejavnikov: podnebje, tla, vode itd. Skupek vsega tega medsebojnega součinkovanja se imenuje ekosistem. V novejšem času pa se ekologija vse bolj ukvarja s preučevanjem vpliva človeka na okolje.

Vpliv človeka na okolje je vse bolj opazen. Vse bolj bremenilen za ostala živa bitja na tem planetu. Posledice pa vse bolj vplivajo na naše zdravje, na kakovost zraka, vode, tal. Z raznimi ukrepi in sanacijami ne rešujemo zgolj Zemlje, mame Narave in njenih živih bitij. Rešujemo sebe! Narava se bo obnovila, planet preživel. Naravni zakoni vedno vzpostavijo ravnovesje, žal ne v našo korist. Zato je moto ”razmišljaj ekologično” zelo pomemben saj lahko vsak posameznik vpliva na kvaliteto življenja vseh živih bitij in okolij, v katerih živimo.

razmišljaj ekologično

.

Razmišljaj ekologično – 7 nasvetov, kaj lahko storite sami

.

1. Če lahko, vrtnarite oziroma kupujte slovensko ekološko hrano

Vrtnarite, kmetujete ali zgolj sadite paradižnik in začimbe v glinene lončke na balkonu vašega stanovanja v bloku? Z uporabo umetnih gnojil in raznih pesticidov znatno pripomorete k vnosu strupenih kemikalij v vaše telo. In ne samo to, z uporabo pesticidov se kemikalije zadržujejo v prsti, spirajo v talno vodo in posledično kar močno onesnažijo okolje. Hrano uživate vsak dan, zato res ni vseeno, kakšna je.

Omejite porabo strupenih kemikalij, informirajte se, berite etikete. Sicer so to za tržno usmerjeno kmetijstvo zgolj pobožne želje, vendar prihaja do porasta ekološkega kmetijstva. Če imate možnost, kupujte lokalno pridelano hrano ali živila slovenskih proizvajalcev. Hrana pridelana v Sloveniji je izredno kakovostna, bogata s hranljivimi snovmi in jo res premalo cenimo. Zato podprimo slovensko kmetijstvo in omogočimo boljšo samooskrbo Slovenije z lastnimi živili.

2. Uporabljajte naravno kozmetiko

Ste kdaj pomislili, koliko kemikalij vsakodnevno vnesete v vaš organizem preko hrane, pijače, kozmetike, zdravil itd.? Kar ne ostane v organizmu, se izloči med drugim tudi skozi urin v kanalizacijski sitem, v okolje in ga obremeni?

Pri nakupu kozmetike in izdelkov za osebno higieno bodite pozorni, berite etikete in se izognete stvarem, ki vsebujejo veliko toksičnih stvari. S tem boste izdatno zmanjšali vnos strupenih snovi v svoj organizem. Ker ne pašejo v vaše telo. Ker se jih večji del ne izloči iz vašega telesa. Ker pripravijo teren za bolezen. Ker to so izdelki, ki jih uporabljate vsak dan, celo življenje! V Sloveniji je veliko proizvajalcev dobre in kakovostne naravne kozmetike in izdelkov za osebno higieno. Izberite kaj takšnega in s tem posledično podprete slovenske podjetnike, kar je velik plus, saj denar ostane znotraj Slovenije in tako ne odteka ven. Vidite, vsako dejanje šteje! Zato, razmišljaj ekologično!

Naravna kozmetika Zeleno zlato - KATALOG

3. Zmanjšajte porabo plastike

Uporaba plastičnih materialov je na mnogih področjih prinesla mnogo prednosti in nam olajšala življenje. Vendar ima tudi svoje minuse. Takšne, ki masovno bremenijo naš planet, in ogrožajo zdravje vseh živih bitij. Ste vedeli, da plastične embalaže povzročajo prehajanje strupenih snovi v živila in posledično pridejo v naš organizem? Kako se temu izogniti? Pri nakupu bodite pozorni in uporabljajte kakovostno plastiko, kakovostne plastične steklenice za vodo. Plastiko lahko zamenjajte za druge materiale. Eden izmed boljših materialov je steklo. Zdravju prijazno, reciklira se, cenovno dostopno itd.

Ozrite se okoli sebe in poglejte, kje vse uporabljate plastiko in kje bi lahko njeno porabo omejili:

  • Zmanjšajte porabo plastičnih vrečk

Izkoristite pestro ponudbo vrečk iz naravnih materialov, pri tem nikar ne spreglejte naše nakupovalne vrečke iz blaga Angelca.si. Vrečka je prostorna, preprosto jo spravite v torbo in jo imate vedno pri roki. Zaradi velikosti je primerna za tako za velike kot male nakupe. Zaradi lepega dizajna je večnamensko uporabna, saj jo lahko uporabljate tudi za plažo in jo uporabljate namesto torbe.

  • Zmanjšajte nakup tekočine v plastenkah

Živite v okolju, kjer voda iz pipe ni pitna? Ne? Potem jo uporabljajte. Sokovi so na voljo tudi v steklenih embalažah itd… Plastenk s tekočino ne puščajte na soncu, sploh ne vode, ker se s tem pospeši izločanje toksinov v tekočino. Uporabljate plastične steklenice za vodo? Zamenjajte jih za steklo ali izberite kakovostne plastenke, saj niso vse vrste plastike enake.

  • Recite NE slamicam in ostali plastični embalaži, namenjeni enkratni uporabi

Se vam je že zgodilo, da ste si naročili limonado in jo dobili v plastičnem kozarcu s slamico? Recite NE. Ob naročilu prosite osebje, da vam pijačo postrežejo v steklenih kozarcih brez slamice. Vedno. Če se pred službo ustavite in si vzamete ”kavo za sabo” imejte s sabo svojo skodelico. Vsako dejanje šteje…

4. Skrbno ravnajte z odpadki

  • Ločeno zbiranje odpadkov

So v vašem okolju ekološki otoki z zabojniki za ločeno zbiranje odpadkov? Uporabljajte jih! Naučite svoje otroke, svoje domače, svoje sodelavce ločevanja odpadkov.

  • Tudi zunaj doma skrbite za čisto okolje

Hodite na izlete v naravo? Nikar ne mecite plastičnih odpadkov v naravo, saj se ne razgradijo, samo skozi leta razpadejo na manjše delce kar jim omogoči lažji prehod v talne ali površinske vode. Narava namreč potrebuje ogromno časa za razgraditev plastike (tudi do 1000 let). Zavedati se moramo, da plastika na koncu preko prehranjevalne verige pristane v našem želodcu.

  • Kupujte v trgovinah brez embalaže – Zero waste trgovine

V Sloveniji in po svetu se pojavlja vedno več trgovin brez embalaže, kjer uporabite svojo embalažo ali pa je le-ta vračljiva. Spisek trgovin si lahko pogledata TUKAJ.

  • Udeležite se čistilnih akcij

Spremljajte dogajanja v vašem kraju. Večina slovenskih krajev vsaj enkrat letno organizira čistilno akcijo. Z udeležbo pripomoremo k lepšemu okolju in boljši kvaliteti življenja. Če se akcije ne morete udeležiti se lahko čiščenja lotite sami. Na sprehod se odpravite oboroženi z vrečkami in ločeno pobirajte steklo, plastiko in papir. Če se odpravite z otroci, lahko to spremenite v prijetno zabavo, hkrati pa seveda dvigujete zavest naši mladi populaciji, ki bo v prihodnosti krojila našo usodo.

5. Uporabljajte naravna čistila

Zrak v notranjih prostorih je ob uporabi čistil, ki vsebujejo kemikalije, od 10x do 100x bolj onesnažen kot zunaj. To seveda zelo vpliva na naše zdravje in počutje. Uporabljajte naravna čistila, ki vsebujejo naravna eterična olja. Zakaj so naravna eterična olja tako pomembna si lahko preberete TUKAJ . Na internetu najdete ogromno receptov, kako na preprost način pripraviti domača čistila. Vas zanima kako energijsko očistiti prostor? Preberite si članek Energijsko čiščenje prostora od A do Ž.

6. Zmanjšajte nakupe stvari, ki jih ne potrebujete, pokvarjene stvari pa dajte v popravilo

Ste vedeli, da naj bi bila tekstilna industrija drugi največji onesnaževalec? Izdelke, ki se ne prodajo, namreč zažgejo in s tem povzročajo ogromno onesnaževanje. Kadar vas zamika, da zopet potrebujete nekaj novega za boljše počutje premislite, ali bi vam morda kakšna druga aktivnost dvignila razpoloženje. Narava, glasba, smeh, šport vam bodo brezplačno dvignili razpoloženje ;). Za življenje zares potrebujemo zelo malo in s tem zavedanjem si ustvarjamo več kvalitetnega prostega časa, ki ni vezan na materialni svet.

Se še spominjate časov, ko smo pokvarjene stvari nosili v popravilo mojstrom? Še vedno obstajajo, ponudnike pa najdete TUKAJ. Tako podpremo domačo obrt in zopet varujemo okolje.

ekologija

7. Razmišljaj ekologično – Odprite svoj um, odprite svoje srce

Kakšen je vaš odnos do ekologije, varstva okolja, zdravega načina življenja, boljšega življenja? Se v vas ob vsem tem zbudi odpor, prepričanje, da se nič ne da storiti? Da ne moremo rešiti sveta? Seveda ga ne moremo, lahko pa veliko pripomoremo k izboljšanju vašega domačega okolja, okolja, v katerem preživimo večji del svojega življenja. Razmišljajte v tej smeri – to počnete zase, za svoje domače.

Delujte iz srca, pristopite k spremembam z vso notranjo igrivostjo in veseljem, kar jih premorete. Poskrbite za vaše domače okolje in posledično vplivajte na vaše zdravje, na kakovost življenja. Bodite odprti v umi, razmišljajte s svojo glavo. Odnos do okolja, odnos do narave, odnos do živih bitij itd. naj izvira iz mehkobe vašega srca. Ker vam je iskreno mar za vas, vaše bližnje. Zato, če vam večji del propagande o ekologiji povzroča odpor – spremenite zorni kot. Poglejte na vse to skozi objekt svojega domačega okolja. Koliko koristi, koliko plusov. Živimo v delu sveta, ki ima v primerjavi z ostalimi še zelo kakovostne parametre okolja (zrak, voda, tla…). Skupaj lahko to ohranimo! Z veseljem, ker nam je mar. Tako oddajamo čisto drugačne vibracije.

Veseli bomo vaših predlogov, kaj še lahko naredimo za lepši jutri. Naj bo naš skupen moto ”razmišljaj ekologično”. Čas je….

BREZPLAČNA POŠTNINA

Za dostavo v Sloveniji za vsa naročila v vrednosti nad 60€.

PRODAJNO MESTO

Vabljeni v našo trgovino v Žalcu, Šlandrov trg 21, 3310 Žalec.

PROIZVEDENO V SLO

Da zagotavljamo, da je kakovost izdelkov na najvišjem možnem nivoju.

VAREN NAKUP

Hitro in varno nakupovanje preko spleta s PayPal-om


.