Košarica

Izdelki za dvig vibracije in manifestacijo življenja, o kakršnem sanjaš.

FacebookInstagramEmail

Povežimo se

7 nasvetov, kako lahko sami premagate težave s spanjem

Se zjutraj zbujate nenaspani, ponoči bedite in se prebujate, zvečer pa težko zaspite? Težave s spanjem so vse bolj zaskrbljujoč problem današnje družbe in posveča se jim premalo pozornosti. Spanec je pomemben in ker povečini spite premalo, je pomembno, da je spanec kakovosten. Da se dobro odpočijete in si naberete novih moči.

težave s spanjem

.

Melatonin hormon spanja

.

Melatonin je hormon, ki nastaja v človeškem telesu, v žlezi češeriki, ki se nahaja v možganih. Sicer nastaja tudi v ostalih tkivih: očesna mrežnica, črevesje, kostni mozeg, koža itd. Njegova proizvodnja v češeriki je odvisna od informacije o svetlobi, ki pripotuje od očesne mrežnice po vidnem živcu do češerike. Proizvodnja tega hormona začne po petindvajstem letu upadati, po osemdesetem letu ga žleza ne proizvaja več.

melatoninSvetloba vpliva na zmanjšanje tvorbe melatonina, tema ga spodbuja. Tako se ga največ tvori in izloči v vaš krvni obtok ponoči, v drugi polovici noči začne že postopoma upadati. Melatonin vpliva na vaš bioritem, saj sodeluje pri ciklu budnost – spanje. Telo tako ve, kdaj je čas za spanje. Drugo ime za ta hormon je tudi »hormon spanja«.

Melatonin je tudi zelo pomemben antioksidant. Zlahka prehaja skozi celične stene in krvno-možgansko pregrado. Za razliko od drugih antioksidantov v telesu (npr. vitamin C) se ne more obnoviti in ponovno pridobiti lastnosti antioksidanta. Ko enkrat reagira z radikali, je konec. Njegova vloga je zelo pomembna, saj lahko prepreči poškodbe DNA, do katerih prihaja zaradi karcinogenov. Dejansko lahko zaustavi njihov mehanizem, s katerim povzročajo raka. Učinkovit je tudi v zaščiti pred možganskimi poškodbami, srčnimi aritmijami itd.

Vpliva tudi na regulacijo telesne teže, na obnovo organizma, na kakovost spanja, na spolnost itd.

.

Razlogi za težave s spanjem

.

Če ponoči ne spite dobro in se zjutraj prebujate nenaspani in utrujeni to ne vpliva dobro na vaše zdravje. Krivcev za te težave je lahko več (1):

 • Stres oz. kronični stres
 • Porušen bioritem vašega telesa
 • Preveč aktiven um zvečer, ko je čas za spanje
 • Prenizka koncentracija hormona spanja
 • Staranje
 • Izmensko delo
 • Preveč svetlobe v nočnem času
 • ….

.

7 nasvetov, kako lahko sami odpravite težave pri spanju

.

1. Poskusite poiskati vzrok vaših težav

Ste preveč preobremenjeni, neprestano v stresu? Ste polni raznih skrbi se zvečer težko umirite, predvsem v vaši glavi? Je vaš bioritem porušen zaradi izmenskega dela v službi? Imate težave z zdravjem? Je vse ok, samo vaše spalne navade niso dobre?

Ko boste sami pri sebi našli možen vzrok vaših težav, jih boste tudi veliko lažje odpravili.

2. Spalnica in težave s spanjem

Poskrbite, da bo prostor, v katerem spite čist, prijeten, brez nepotrebne navlake in razne krame. V prostoru se morate dobro počutiti. Če temu ni tako, ga očistite fizično in tudi energijsko. Energije prostora vplivajo na vas, tudi če se tega ne zavedate. Spalnica naj bo prostor, kjer se umirite, sprostite, povežete s svojim partnerjem itd.

Priporočljivo je spanje v trdni temi, saj to deluje stimulativno na tvorbo spalnega hormona v vašem telesu.

težave pri spanju

 

3. Red pri spalnih navadah

Hiter tempo sodobnega življenja zahteva svoje in v posteljo hodimo v poznih urah in sprimo premalo. Telo potrebuje počitek in čas za regeneracijo. Če se soočate s težavami in če nimate reda, ga ustvarite. Poskusite! Navadite se, da se odpravite v posteljo vedno ob istem času in da se zbujate ob istem času. Zakaj? Ker bo telo vzpostavilo nazaj porušen bioritem. Če je možno, se zvečer odpravite prej v posteljo. Če spite med deveto uro in polnočjo, je to za vaše telo zlata vredno.

4. Umirite svoj um

Ste preveč aktivni v svojem umu, neprestano premlevate in se tudi zvečer, ko že ležete v posteljo, težko umirite? Poskusite z raznimi dihalnimi vajami, ki vas bodo hitro umirile in sprostile. Izvajajte jih kar v postelji. Svoje nemirne misli lahko umirite tudi s pomočjo kreme ali spreja Athena. Uporabite ju pred spanjem in čez dan. Naravna eterična olja, ki jih izdelki Athena vsebujejo, delujejo terapevtsko na vas in vas umirijo. Preveč aktiven um vas lahko izčrpa, spravi v slabo voljo, okrepi negativno razmišljanje itd.

5. Sprostite svoje telo

Začutite sproščenost in zadovoljstvo v svojem lastnem telesu. Priporočamo vam uporabo gela za tuširanje Eros in olja za telo Eros. Naši izdelki iz linije Zeleno zlato vsebujejo hmelj, ki vas bo sprostil in umiril. Včasih se niti ne zavedamo, kako zakrčeni, nesproščeni, živčni smo. Sproščenost je ključ do uspešnega življenja! Ko ste sproščeni, ste povezani sami s seboj, prisotni v danem trenutku tukaj in zdaj, jasneje zaznavate svojo notranjo modrost in ji sledite.

Naravni šampon za lase Eros

6. Povečajte raven melatonina v vašem telesu

Na težave s spanjem lahko vplivate tudi tako, da uživate sintetični hormon melatonin, ki je na voljo v naši spletni prodajalni. Uživanje priporočene dnevne doze nima škodljivih učinkov in ne deluje kot uspavalne tablete, kot bi zmotno pričakovali. Z zaužitjem tabletke pred spanjem poskrbite, da se v vašem telesu poveča koncentracija hormona in telesu tako pomagate, da bo lažje vzpostavilo nazaj naravni bioritem vašega organizma. Uživanje hormona je še posebej priporočljivo za tiste, ki se v svoji službi srečujejo z nočnim delom, za vse, ki potujete in se soočate z jet-lagom ter predvsem za tiste, ki ponoči ne zatisnete očesa. Ne pozabite, melatonin je zelo pomemben antioksidant, skrbi za obnovo organizma in z leti se proizvodnja hormona v telesu drastično zmanjša. Prenizka koncentracija hormona vpliva na zmanjšano odpornost organizma, povečano celično motnjo, srčno disfunkcijo, visok krvni tlak in slabo psihofizično počutje.

Melatonin se nahaja tudi v nekaterih živil: banane, paradižnik, rjavi riž, ovseni kosmiči, koruza.

Prisoten je tudi v drugih živih bitjih, ne samo pri človeku: od enostavnih enoceličarjev, do rastlin in živali.

7. Ravnovesje v življenju

Poskrbite za ravnovesje na vseh nivojih.

 • Raznovrstna prehrana, še posebej pomembna je zadostna količina beljakovin in zelenjave. Pijte dovolj vode čez dan! Uživanje probiotikov vam pomaga pri skrbi za zdravje vašega črevesja.
 • Hormonsko ravnovesje je temelj dobrega zdravja in počutja. Če je porušeno, ukrepajte!
 • Uredite svoje odnose. Skozi odnose se učimo celo življenje in žal tudi izgubimo največ svoje vitalne energije, če so toksični. Vzpostavite zdrave odnose, predvsem zdrav odnos do sebe. Vzpostavite ljubezen in odgovornost do sebe in svoje telesa ter življenja.
 • Ravnovesje v umu in duhu vam bo prineslo notranji mir, stabilnost v energijah in vam odprlo pot do boljšega življenja. Začutite strast do življenja!

.

Za konec

.

Težave s spanjem so neprijetne, vendar jih nikar ne sprejmite za nekaj samoumevnega (2). Odpravite vzroke, ki jih povzročajo in si povrnite vitalnost!

 

Srečno!

BREZPLAČNA POŠTNINA

Za dostavo v Sloveniji za vsa naročila v vrednosti nad 60€.

PRODAJNO MESTO

Vabljeni v našo trgovino v Žalcu, Šlandrov trg 21, 3310 Žalec.

PROIZVEDENO V SLO

Da zagotavljamo, da je kakovost izdelkov na najvišjem možnem nivoju.

VAREN NAKUP

Hitro in varno nakupovanje preko spleta s PayPal-om